Laku


Nimi: Laku
Syntymäaika: 3.7.2001 (arvioitu)
Kuollut: 25.8.2012 (diabetes)
Sukupuoli: Naaras (steriloitu 10.6.2002)
Rotu: Lyhytkarvainen kotikissa
Väri: Mustavalkoinen
Mikrosiru: Ei

Laku on ensimmäinen yhteinen kissamme ja myös minun ihan ensimmäinen kissani koskaan. Jarilla on ollut aina kissa ja siten myös enemmän kokemusta kissoista.

Laku on löydetty Jarin vanhempien puuliiterin vintistä. Se on naapurin kissan pentuja, mutta emo ei enää hyväksynyt pentuaan oltuaan siitä jostakin syystä erossa useamman päivän. Laku oli vain 2-3 viikon ikäinen löytyessään. Olimme lähdössä jonnekin, mutta aloimme kuunnella että jossain maukuu kissa. Ensin ajattelimme, että Jarin isä on epähuomiossa jättänyt jonkin kissoista autotalliin. Lopulta Jari paikansi äänen puuliiterin vintille, kiipesi katsomaan ja sieltä löytyi Laku. Kovaääninen pieni pentu, joka pisti vastaan kaikilla tassuillaan kun Jari yritti saada pennun syliinsä.

Laku painoi vain 150 grammaa ja mahtui margariinirasiaan nukkumaan. Ensihätään annoimme sille lehmänmaitoa, kaikki eläinkaupat olivat jo kiinni siihen aikaan illasta. Seuraavana päivänä Jarin vanhemmat ajoivat kaupunkiin eläinkauppaan ja ostivat kissoille tarkoitettua emonmaidonvastiketta sekä kissojen tuttipullon. Laku ei vielä osannut syödä kiinteää ruokaa, mutta näillä eväillä pentu saatiin kasvamaan ja vahvistumaan.

Pian Laku alkoi kiinnostua myös kiinteästä ruoasta, oppi vetämään kynnet sisälle, kiipeämään sohvalle ja leikkimään leluilla. Laku oli hyvin tomera pentu ja ilmaisi mielipiteensä vahvasti. Jos Lakua ärsytti jokin ihmisen tekemä asia, Laku hyppi ihan ihmisen viereen ja sylkäisi korvaan. Laku ei hyväksynyt ollenkaan sitä, että Jari hävisi näkyvistä vaan lähti välittömästi perään. Laku oli ottanut Jarin emohahmokseen.

Ensin kaikki olivat sitä mieltä, että Laku on poika. Hankimme siniset ruokakupit, sinisen hiekkalaatikon ja siniset valjaat. Hah hah, Lakupa olikin tyttö! Laku on kyllä aina ollut hyvin poikamainen ja isokokoinen, oma eläinlääkärimmekin sanoi ettei ole ikinä noin isoa, rotevaa ja lihaksikasta tyttökissaa nähnyt. Lakulle laskettu ihannepaino on jotakin 6-7 kilon välissä. Jos Lakulla ei olisi lonkkavikaa eikä nivelrikkoa, se voisi huoletta painaa 7,5 kg.

Kesäkuussa 2011 Laku alkoi oireilla siihen suuntaan, että ei enää viihtynyt kissalaumassa. Oli tehtävä raskas päätös: Laku muuttaa. Lakun nivelrikko oli edennyt ja varsinkin Ässä huomasi sen ja alkoi kiusata Lakua. Kysyin, josko vanhempani voisivat ottaa kissan ja he ottivat ilomielin sellaisen kissan kuin Laku. Laku muuttui heti aivan kuin toiseksi kissaksi kun pääsi ylhäiseen yksinäisyyteen. Vanhempani osaavat suhtautua todella hienosti siihen, ettei Laku enää juurikaan pysty esimerkiksi hyppäämään vaan vaatii hieman erikoishoitoa eli ramppien rakentamista ja sen sellaista. Kun nivelrikossa on meneillään huonompi kausi, Laku ei istu niin paljon eikä juurikaan käy sängyssä. Parempina kausina Laku on edelleen hyvinkin vauhdikas ja käy myös vanhempieni sängyssä.

Nivelrikon takia Laku on erikoisruokavaliolla ja syö Hill's j/d -kuivaruokaa. Se on selvästi auttanut Lakua, saatuaan tuota kuivaruokaa Laku on tullut taas pirteämmäksi ja liikkuu sekä istuu enemmän.

Laku on hyvin älykäs kissa ja käyttää mielellään etutassujaan. Vuonna 2008 kerrostalossamme oli tulipalo ja Laku herätti minut keskellä yötä. Laku ei ikinä herätä turhaan, ei myöskään 8.5.2008. Meillä oli jo eteinen aivan täynnä paksua sinistä savua emmekä olleet huomanneet mitään. Vähän ajan kuluttua siitä kun Laku herätti minut, palomiehet hakkasivat ovea ja kertoivat, että pohjakerroksessa palaa sauna. Laku on oma sankarikissamme, jota emme voi koskaan tarpeeksi kiittää!

Surukseni on ilmoitettava, että Laku ei enää ole keskuudessamme. Diabetes vei Rautarouvan voimat - kukaan vain ei tiennyt diabeteksen olemassaolosta. 25.8.2012 aamulla Lakun takajalat menivät alta ja isäni vei Lakun eläinlääkäriin. Eläinlääkäri totesi diabeteksen edenneen niin pitkälle, ettei mitään ollut enää tehtävissä. Isäni teki yhdessä eläinlääkärin kanssa päätöksen Lakun saattamisesta Sateenkaarisillalle. Lakun poismeno tuli meille kaikille täytenä yllätyksenä ja olemme syvästi järkyttyneitä. Suru on suuri, niin mahtava persoona on poissa.

Laku n. 3-4 viikon ikäisenä Jarin kädessä
11-vuotias Laku-rouva ei oikein arvosta kuvattavana olemista

Name: Laku
Born: 3.7.2001 (approximately)
Dead: 25.8.2011 (diabetes)
Sex: Female (spayed 10.6.2002)
Breed: Shorthaired housecat
Color: Black & white
Microchip: No

Laku was my very first cat. She was found as an orphan kitten when she was only 2-3 weeks old. So she was also my very first rescuecat.

Laku had beautiful, shiny black & white coat. She was big girl, weight about 7,5 kg. When Laku was 5 years old, she got some jointproblems. She also had problems with hips. Laku loved sunshine and warm.

Laku died 25.8.2012 when she was only 11 years old. That was a big shock! Laku had diabetes but we didn't know that. When the symptoms came, it sadly was too late.

We have lots of lovely memories, we never forget Laku.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti