maanantai 21. maaliskuuta 2016

Peku DSM!

Peku DSM, kuva Tessa


Aikoinaan kun aloitin Pekun kanssa kissanäyttelyharrastuksen (6.12.2003), en osannut edes haaveilla noista komeista kolmesta kirjaimesta. Jos joku silloin olisi tullut puhumaan mulle jostain deeäsämmästä niin olisin luultavasti katsonut silmät suurina ja todennut hiljaa mielessäni jotta aha. Toisin sanoen en silloin edes tiennyt mikä on DSM.

Kun sitten ilmestyimme kotikissanäyttelyiden lisäksi myös rotukissanäyttelyihin ja Peku alkoi silloin tällöin napsia itselleen NOMmeja eli oli tuomarin paras, aloin jo sisäistää, että jos Peku voisi olla vielä BIS eli näyttelyn paras, Peku voisi saada nimeensä nuo kolme maagista kirjainta.

Peku oli aina silloin tällöin BIS, mutta melko hiljaiseen tahtiin BISsejä kuitenkin tuli. Peku täytti 10 vuotta ja sen oli tarkoitus jäädä eläkkeelle. No, ei sitten jäänyt kun ei itse halua vielä jäädä kotiin. Jatkettiin näyttelyissä käymistä ja menestystäkin tuli ihan mukavasti. Peku oli hiljaksiin tehnyt mustavalkoisia kotikissoja tunnetuksi ja voin ihan rehellisesti sanoa, että vasta useamman näyttelyvuoden jälkeen tuomarit ovat alkaneet arvostaa mustavalkoisia kotikissoja. Uskon, että sitkeällä mustavalkoisen kotikissan näyttelyttämisellä on merkitystä.

Kun Peku sitten vuoden 2014 lopussa alkoi räjäyttää potteja olemalla BIS kerta toisensa jälkeen, herätin uudelleen henkiin sen vanhan hullun haaveeni. Jospa Peku saisi itselleen DSM-tittelin.

Vuoden 2015 keväällä Turun näyttelyssä sunnuntaina Peku sai allekirjoittaneen kyyneliin. Tuli sellainen BIS, jota arvostan muita BISsejä enemmän. Näyttelyssä valittiin neljästä kotikissasta vain yksi BIS. Vastassa Pekulla oli meiltä Ninja ja Hertta sekä komea punavalkoinen lyhytkarvainen kotikissauros. Tuomariäänet paneelissa menivät tasan: Ninja sai yhden äänen ja Peku yhden äänen. Hertalle ja lyhytkarvaurokselle ei tullut ääniä. Kilpailu jatkui Ninjan ja Pekun välillä. Ratkaisevaksi tuomariksi valittiin Kristiina Rautio ja Kristiinan äänellä Peku oli BIS! Best in show! Näyttelyn kaunein kotikissa!

Nyt Pekulta puuttui enää kaksi BISsiä ja sen jälkeen voisimme lähettää Kissaliitolle postia koskien DSM-titteliä.

Ilmoitin Pekun, Hertan ja Veskun lokakuun 2015 URKin rotukissanäyttelyyn Saloon. Jännitys oli kova - olisiko Pekulla monta kilpailijaa, pääsisikö Peku paneeliin ja jos, niin veisikö voiton Peku vaiko pitkäkarvanaaras. Näyttelyaamuna selvisi, että Pekun ainoa kilpailija oli abs eli poissa. Peku olisi varmasti paneelissa. Vastaansa paneeliin Peku sai suloisen pitkäkarvanaaraan Hertan jäätyä tyttöjen kilpailussa toiseksi. Paneelin alkaessa olin entistä jännittyneempi: kuinka käy Pekun?

Assistentit kantoivat kotikissat näytille, Pekun olin uskonut Markon kannettavaksi. Molemmat kissat olivat kauniita, kumpi tahansa olisi voinut voittaa. Tuomarit antoivat äänensä. Molemmilla tuomariäänillä voittajaksi selviytyi... Peku!

Sunnuntaina Pekulla oli paneelissa vastassaan Hertta. Tiesin, että kilpailusta tulee todella kova. Hertta on kaunis kissa, jolla on takataskussaan jo kaksi BISsiä - yksi Pekua ja toinen moninkertaista maailmanvoittajaa vastaan käydyssä kisassa. Huh huh, mitenhän tällä kertaa tulisi käymään... Hertan olin antanut Viivin kannettavaksi, Pekun kantoi jälleen Marko. Tuomareiden tuli aika äänestää. Äänet menivät tasan! Hertta sai yhden äänen ja Peku sai yhden äänen. Ratkaisevaksi tuomariksi pyydettiin Kai Ruonala. Hän tutki kissat tarkkaan ja teki ratkaisunsa. Näyttelyn kaunein kotikissa oli Peku!

Kun paneelin juontajalle selvisi, että tämä oli Pekun kymmenes BIS, hän kertoi heti Pekun valmistuneen tämän BISsin myötä DSM-titteliin. Saimme paljon onnitteluja ja kehuja, DSM-titteliä ei ole aivan helppo saavuttaa eikä Suomessa hirveää määrää DSM-kotikissoja ole. DSM-titteliin vaaditaan 10 BISsiä, ensimmäisen ja viimeisen välillä pitää olla vähintään 2 vuotta.

Laitoin paperit Kissaliittoon ja joulukuun näyttelyssä juhlittiin Pekun DSM-titteliä. Peku sai monta lahjaa ystäviltään ja Peku selvästi nautti saadessaan olla juhlien keskipisteenä. Kuvautin Pekun Tessalla, vaikkei Peku sillä hetkellä ollutkaan parhaassa turkissa. Ehkäpä otamme vielä uudet DSM-kuvat sitten kun Peku on paremmassa turkissa :)

Lähes 12 vuotta kissanäyttelyitä takana. Edelleen menossa mukana se mun ensimmäinen näyttelykissa - ja se on nyt DSM. Fiilis on sanoinkuvaamattoman huikea. Koen onnistuneeni vaativan turkin laittamisessa vähintään 10 kertaa - niin monta kertaa Peku on nyt valittu näyttelyn kauneimmaksi kotikissaksi. Peku nauttii edelleen täysin rinnoin näyttelyissä käymisestä, joten eiköhän virkeää vaarikissaa jatkossakin nähdä näyttelyissä :)

Niin, mikä se DSM nyt sitten on? DSM on lyhenne sanoista Distinguished Show Merit. Sen voi ansaita olemalla 10 kertaa BIS eli Best In Show - kuitenkin niin, että ensimmäisen ja viimeisen BISsin välillä on kulunut aikaa vähintään kaksi vuotta. DSM on niitä harvoja titteleitä, joita kotikissa voi FIFé-kattojärjestössä saada. Muita kotikissalle mahdollisia arvonimiä ovat NW (National Winner), SW (Scandinavian Winner), WW (World Winner) jne.

1 kommentti:

  1. Onnittelut Pekulle ja taustajoukoille toiselta DSM kotikissalta, eli NW15 Lilith, DSM. Kotikissojen arvostusta myos nayttelykissoina tarvitsee nostaa :)

    VastaaPoista