perjantai 29. huhtikuuta 2016

Kotikissan kanssa näyttelyyn - miten homma toimii?

Multa kysellään paljon aiheesta kotikissa näyttelyissä. Siispä päätin koota pienen infopaketin aiheesta :)

Ihan ensimmäiseksi pitää todeta, että kissanäyttelyllä ja kissanäyttelyllä on eroa. FIFé-kattojärjestön näyttelyt, joita suurin osa Suomessa järjestettävistä kissanäyttelyistä on, ovat  hieman erilaisia kuin CFA-kattojärjestön ja TICA-kattojärjestön näyttelyt. CFA- ja TICA-näyttelyt muistuttavat enemmän toisiaan. Alla pääpirteittäin kuvattuna nämä erilaiset näyttelyt.

FIFé-kattojärjestön näyttelyyn osallistuakseen on kuuluttava johonkin rotukissayhdistykseen. Näitä yhdistyksiä löytyy Suomesta kaiken kaikkiaan 13 ja yhdistysten kotisivuihin tutustumalla voit valita itsellesi sopivimman yhdistyksen. Lista yhdistyksistä löytyy Kissaliiton sivuilta. Rotukissayhdistykseen voi kuulua myös vaikkei omistaisi rotukissaa -  ja voidakseen osallistua kotikissan kanssa FIFé-näyttelyyn, on kuuluttava rotukissayhdistykseen.

FIFé-näyttelyt ovat yleensä yksipäiväisiä eli voit osallistua joko lauantaille tai sunnuntaille - tai molemmille. Näyttelyssä kissa arvostellaan yhden kerran päivän aikana ja saat tuomarin kirjoittaman kirjallisen arvostelusetelin. Muista seurata tuomarin arvosteluja, jotta kissasi on ajoissa tuomarin pöydällä!

CFA- ja TICA-kattojärjestöjen näyttelyihin osallistuakseen ei tarvitse kuulua mihinkään yhdistykseen. Näissä näyttelyissä kissat arvostellaan kehissä eli ringeissä, joihin kissat viedään kun häkin päälle nostetaan oman kissan numero. Kissan saa hakea pois häkistä kun kissan numero on kaadettu. CFA-näyttelyt ovat yleensä kaksipäiväisiä ja näyttelymaksu kattaa molemmat päivät. TICA-näyttelyihin voit osallistua lauantaille tai sunnuntaille - tia molemmille päiville. Kissa arvostellaan päivän aikana 2-5 kertaa, arvostelua et saa kirjallisena.


Mitä sitten tarvitaan mukaan kissanäyttelyyn? 

- kissa
- näyttelyverhot tai oma näyttelyhäkki (suosittelen kuitenkin ainakin ensimmäiseen näyttelyyn vain niitä näyttelyverhoja, oma näyttelyhäkki on melko hintava ostos ja jos näyttelyistä ei tulekaan harrastus niin oman häkin ostaminen on mennyt hukkaan)
- pieni hiekkalaatikko ja kissalle tuttua kissanhiekkaa
- ruoka-astiat ja ruokaa
- vesikippo (mielellään sellainen, jonka voi kiinnittää häkin kaltereihin ettei vedet mene pitkin häkkiä kissan kaataessa kipon)
- kissalle tuttu pesä
- kissan paperit (rokotuskirja, leikkaustodistus ja todistus mikrosirusta sekä näyttelyn vahvistuskirje FIFé-näyttelyissä)
- turkinhoitovälineet
- tuoli (järkevän kokoinen eli mahdollisimman pieni ettei se tuki häkkivälejä)
- paljon iloista mieltä


Mitä kotikissalta vaaditaan kissanäyttelyyn?

Kotikissan tulee olla leikattu, CFA- ja TICA-näyttelyissä yli 8 kk ikäisen kotikissan pitää olla leikattu, FIFé-näyttelyissä tämä ikäraja on 10 kk. Kotikissan pitää olla iältään vähintään 4 kk voidakseen osallistua näyttelyyn ja silloin se saa toki olla vielä leikkaamatonkin. Leikkauksesta on oltava eläinlääkärin kirjoittama todistus.

Kotikissalla pitää olla mikosiru ja myös todistus tästä.

Rokotusten on oltava voimassa. Kolmoisrokote riittää kotimaisilta kissoilta, mutta esim. Virosta tuodulta kissalta vaaditaan myös rabiesrokote. Kolmoisrokote on annettava viimeistään 15 vrk ennen näyttelyä eikä se saa olla kolmea vuotta vanhempi. Sääntö rokotteen kolmen vuoden voimassaoloajasta on hyvin uusi ja osalla kissoista onkin vielä papereissaan merkintä vain vuoden voimassa olevasta rokotteesta. Näissä tapauksissa rokotukset pitää tietysti uusia eläinlääkärin merkitsemään viimeiseen voimassaolopäivään mennessä.

Yksi kolmoisrokote ei riitä vaan rokotteen pitää olla tehostettu. Kissaliiton sivuilta löydät ajankohtaisen tiedon näyttelyyn vaadittavista rokotuksista.

Kissan tulee olla kiltti, hyväkuntoinen ja puhdas. Sen on hyväksyttävä myös vieraiden ihmisten käsittely. Kaikki kissat eivät viihdy näyttelyissä ja jos käy niin, että kissasi kuuluu niihin kissoihin jotka ovat mieluummin kotona kuin näyttelyssä, kunnioitathan kissasi mielipidettä. Etukäteen ei koskaan voi tietää, tykkääkö kissa näyttelyharrastuksesta vai ei. Jos vielä kolmannenkin näyttelyn jälkeen kissan on arka, pelokas tai jopa aggressiivinen, jätäthän kissan kotiin.

Kissat yleensä pestään kissanäyttelyyn, varsinkin pitkäkarvaiset kissat. Myös lyhytkarvaisen kissan voi pestä ja se on suositeltavaakin etenkin jos kissan turkki ei tunnu puhtaalta. Kotikissan pesemiseen ei voi antaa mitään yleispätevää ohjetta, sillä se mikä toimii yhdelle ei toimi toiselle. Kotikissojen pesemisestä tulen kirjoittamaan oman postauksensa lähiaikoina.


Mitä kissanäyttelyssä tapahtuu?

Kissanäyttelyyn saavutaan aikaisin aamulla, usein eläinlääkärintarkastus alkaa jo klo 7. Mitä aikaisemmin tulet, sitä vähemmän on ruuhkaa :)

Ensimmäisenä mennään siis eläinlääkärintarkastukseen. Eläinlääkäri tarkastaa kissan: silmät, korvat, hampaat, takapuolen. Kaiken on oltava kunnossa ja puhdasta. Tässä yhteydessä tsekataan myös kissan paperit eli rokotus-, mikrosiru- ja leikkaustodistukset sekä näyttelyn vahvistuskirje.

Kun kissan on läpäissyt lääkärintarkastuksen, on vielä muistettava ilmoittautua. Joissakin näyttelyissä vahvistuskirjeet kerätään lääkärintarkastuksen yhteydessä, tällöin ei tarvitse erikseen ilmoittautua. Joissakin näyttelyissä kuitenkin pitää erikseen käydä ilmoittautumispisteessä ilmoittautumassa, muuten kissa merkitään poissa olevaksi eli absiksi.

Sitten pääsetkin sisustamaan kissasi näyttelyhäkkiä. Näyttelyhäkki on kooltaan 65x65 cm ja korkeudeltaan 56 cm. Se verhoillaan kolmelta sivulta, etuseinä jätetään avoimeksi. Poikkeuksena ns. euronäyttelyt, joissa häkit ovat kehässä ja häkit verhoillaan vain kahdelta seinältä (etu- ja takaseinä jätetään avoimiksi). Verhojen lisäksi häkkiin laitetaan hiekkalaatikko, kissan pesä sekä ruoka- ja juomakipot. Sen jälkeen voit päästää kissan häkkiin. Muista laittaa myös kissasi kilpailunumero esille! Häkin oveen kannattaa laittaa esim. karabiinihaka, ettei kissa saa työnnettyä ovea auki. Näyttelysäännöt kieltävät häkin oven lukitsemisen, joten karabiinihaka, piipunrassi tai pyykkipoika ovat ainoat vaihtoehdot häkin "lukitsemiseen".

Nyt alkaa oman kissan arvosteluvuoron odottelu. Käy heti aamusta katsomassa, missä päin näyttelyhallia kissasi tuomari arvostelee. Tsekkaile pitkin päivää, missä vaiheessa arvostelut ovat menossa ja tuo kissa ajoissa tuomarin luo vaikkapa kuljetusboxissa. Yleensä kotikissat arvostellaan viimeisinä (FIFé-näyttelyissä) eikä ennen iltapäivää ole kiire. Älä kuitenkaan sokeasti luota tähän näyttelykonkarin sääntöön :)

Kun kissasi arvosteluvuoro tulee, vie kissa tuomarin pöydälle. Sinun tehtäväsi on pitää huoli siitä, ettei kissa lähde karkuun. Tuomarin kanssa ei saa keskustella, mutta jos tuomari kysyy jotakin, saat vastata. Tuomari ei saa tietää kissan nimeä, joten et voi arvostelujen aikana kutsua kissaasi nimeltä.

Kun kaikki samassa luokassa kilpailevat kotikissat on arvosteltu (pitkäkarvaurokset, pitkäkarvanaaraat, lyhytkarvaurokset ja lyhytkarvanaaraat arvostellaan omina "luokkinaan"), verrataan kaikkia keskenään kilpailevia kissoja keskenään. Nämä ovat tuomarin parhaiden valinnat, näyttelyissä kuulet puhuttavan TP-valinnoista eli teepeistä. TP-valinnoissa tuomari laittaa kissat järjestykseen ja ensimmäiseksi sijoittunut jatkaa paneeliin eli loppukilpailuun.

TP-valintojen jälkeen tuomareilla on yleensä lounastauko. Sen jälkeen alkaa paneeli eli finaali eli loppukilpailu (FIFé-näyttelyissä). Paneelijärjestys vaihtelee, joskus aloitetaan kotikissoilla, joskus kotikissat ovat viimeisenä. Jos kissasi on päässyt paneeliin, kuuntele tarkasti mikä on paneelijärjestys ja huolehdi, että kissasi on ajoissa paneelipaikalla.

Paneelissa assistentit eli assarit esittelevät kissat. Tuomarit vertaavat toisiinsa lyhytkarvaurosta ja lyhytkarvanaarasta sekä pitkäkarvaurosta ja pitkäkarvanaarasta. Yhdistykset saavat päättää, palkitsevatko yhden vai kaksi parasta kotikissaa. Yhdistykset jotka palkitsevat kaksi, yleensä palkitsevat parhaan pitkäkarvan ja parhaan lyhytkarvan. Niissä näyttelyissä joissa valitaan vain yksi paras kotikissa, verrataan kaikkia neljää kotikissaa toisiinsa. Voittaja on Best In Show eli BIS eli bissi.

Kun näyttelypäivä on ohi, saat poistua näyttelystä vasta kun siihen on annettu lupa. Kissanäyttelyssä on siis oltava koko päivä aamusta iltaan, tässä(kin) mielessä kissanäyttely eroaa koiranäyttelyistä.

Tämä postaus ohjeisti FIFé-näyttelyihin, lähiaikoina luvassa kehänäyttelyihin eli CFA- ja TICA-näyttelyihin ohjeistava postaus :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti